زمان تقریبی مطالعه: 0 minutes
مهمترین راه ارتباط ما با اطرافیان از طریق حرف زدن یا همان ارتباط کلامی است. مهارت فن بیان یکی از ویژگیهای مثبت در بعضی افراد است که نیاز به تمرین و یادگیری دارد. ما اگر بخواهیم با دوستان و اطرافیان رابطه خوبی برقرار کرده و منظور خودمان را به راحتی به آنها برسانیم، باید بیان خوبی داشته باشیم. همچنین فن بیان به معنای پر حرفی یا حاضر جوابی نیست، بلکه به این معنی است که ما با سخن خود تاثیری مثبت بر مخاطب گذاشته و منظورمان را بیان کنیم.
فراموش نکنید که بیان خوب سبب میشود که اطرافیان از صحبت و همنشینی با ما لذت ببرند. ما نیز میتوانیم با فرا گرفتن بعضی تکنیکها قدرت کلام خود را افزایش داده و بیانمان را تقویت کنیم. در این ادامه این مقاله، به چند نمونه از بازی با کلمات فن بیان اشاره خواهیم کرد.
چگونگی استفاده از کلمات از مهمترین مسائلی است که ما را در فن بیان خوب یاری میکند. شاید در برخی مواقع برای شما هم پیش آمده که گاهی با فردی روبرو میشوید که بسیار جذاب و دلنشین سخن گفته و همه را به خود جذب میکند. این افراد به خوبی از اهمیت کلمات در فن بیان مطلع هستند و با استفاده از کلمات مناسب گفتهها و صحبتهایشان را جذاب و پر اهمیت جلوه میدهند.
استفاده از کلمات مثبت در فن بیان، طرف مقابل را تشویق به شنیدن ادامه صحبت میکند امّا کلمات منفی احساس ناامیدی در شنونده ایجاد کرده و او را نسبت به ادامه مکالمه دچار انزجار میکند.
کلماتی که ما هر روز آنها را به زبان میآوریم و در میان سخنانمان از آنها استفاده میکنیم شخصیت و حقیقت وجود ما را شکل داده و تاثیر چشمگیری بر ارتباط ما با اطرافیان دارد. این کلمات برای داشتن ارتباطی قوی و موثر بسیار مهم و حیاتی هستند. کلماتی که میتواند کسی را از لبه پرتگاه نجات دهد یا در گرفتن حق خود به ما کمک کند.
در اینجا چند کلمه جادویی مهم که تاثیر زیادی در فن بیان دارند را مثال خواهیم زد. در واقع استفاده از این واژههای جادویی که برخی از آنها را در بالا مثال زدیم واژههایی هستند که از شما فردی باهوش، با نفوذ و انعطافپذیر میسازند.
از دیگر تمرینها برای یادگیری بهتر فن بیان، تمرین مترادف سازی است. این تمرین از موثرترین تمارین برای افزایش دایره لغات است. تمرین مترادف سازی با افزایش دایرهی واژگان، میتواند به ما کمک کند تا در هنگام سخنوری از کلماتی مناسب، با معنا و مفهوم استفاده کنیم. همچنین سعی کنیم استفاده از کلمات تکراری و کلیشهای را حذف کنیم. برای انجام این تمرین ما باید کلماتی را انتخاب کرده و برای هر کدام از آنها، چند کلمه هم مفهوم یا مترادف بیاییم. مثلا اگر بخواهیم برای کلمهی شجاع، چند مترادف پیدا کنیم میتوانیم از این کلمات استفاده کنیم: رشید، دلیر، دلاور و…
یکی از روشهای مناسب برای یادگیری و تقویت فن بیان استفاده از بازی میباشد که جالب و سرگرمکننده است. این بازیها علاوه بر اینکه به شما در یادگیری فن بیان کمک میکنند حس شادی و تنوع نیز در شما ایجاد میکنند. به سه مورد از این بازیها در پایین اشاره میکنیم:
افراد خانواده جزو مهمترین افرادی هستند که تقریبا هر روز با آنها ارتباط برقرار میکنیم و با آنها سرکار داریم. فن بیان در خانواده بسیار مهم و حیاتی است چون برای داشتن یک خانواده صمیمی و مهربان و یک زندگی پر آرامش نیاز داریم که اصول حرف زدن و رفتار با افراد خانواده را فرا بگیریم. ما میتوانیم با داشتن درک متقابل از همدیگر، مشورت و همدلی با اعضای خانواده، و محبت به آنها فن بیان در خانواده را تقویت کرده و زندگی بیدغدغه بر پایهی محبت و احترام بنا کنیم.
از آنجا که فن بیان مسئلهای حیاتی برای انسانها است و میتواند آنها را از مشکلات نجات دهد پس ما باید تلاش کنیم که این دانش را در خود تقویت کنیم. تکنیکهایی برای فراگیری این مهارت وجود دارد که به صورت آموزشی یا بازی از آنها استفاده میشود. از جمله این بازیها، بازی با کلمات در فن بیان است.
همان طور که حضرت علی نیز میفرمایند: کلمات همانند تیری هستند که از کمان رها میشوند. پس ما باید هنگام سخن گفتن، در انتخاب کلمات دقت داشته باشیم و بدانیم که چه کلمهای را در چه مکان و چه زمانی استفاده کنیم، که این همان مهارت فن بیان است.
نویسنده: مهسا یعقوبی