زمان تقریبی مطالعه: 9 minutes
یکی از اصلیترین روشهایی که میتوانیم به وسیله آن با دیگران ارتباط برقرار کنیم حرف زدن است. امّا این حرف زدن چگونه باید باشد تا مخاطب را تحت تاثیر قرار داده و منظور ما را به او برساند. نوع کلام شما میتواند ما را در این راه به هدفمان برساند.
ما پدر و مادرها از همان هنگام که کودکمان شروع به سخن گفتن میکند باید این مسئله را در نظر بگیریم و فن بیان را در کودکانمان تقویت کنیم. امروزه فن بیان در کودکان به مسئلهای مهم تبدیل شده و از اهمیت ویژهای برخوردار است. اگر فرزندان ما بتوانند از همان کودکی فن بیان خوب را یاد بگیرند میتوانند در آینده افرادی موفق و مفید در جامعه باشند. در این مقاله موضوع بحث ما فن بیان کودکان میباشد که چگونه میتوان آن را تقویت کرد و این ویژگی در کودک چه اهمیتی دارد.
چگونگی استفاده از کلمات از مهمترین مسائلی است که ما را در فن بیان خوب یاری میکند. شاید در برخی مواقع برای شما هم پیش آمده که گاهی با فردی روبرو میشوید که بسیار جذاب و دلنشین سخن گفته و همه را به خود جذب میکند. این افراد به خوبی از اهمیت کلمات در فن بیان مطلع هستند و با استفاده از کلمات مناسب گفتهها و صحبتهایشان را جذاب و پر اهمیت جلوه میدهند.
استفاده از کلمات مثبت در فن بیان، طرف مقابل را تشویق به شنیدن ادامه صحبت میکند امّا کلمات منفی احساس ناامیدی در شنونده ایجاد کرده و او را نسبت به ادامه مکالمه دچار انزجار میکند.
فن بیان مسئلهای بسیار مهم و حائز اهمیت در جامعه ما است. داشتن فن بیان خوب به ما در خیلی موقعیتها و کارها کمک میکند. از آنجایی که داشتن این ویژگی در افراد بسیار مهم است، بهتر است ما نیز فرزندانمان را به گونهای تربیت کنیم که از همان آغاز کودکی این ویژگی در آنان تقویت شود. برای این کار بهتر است روشهای بکار بگیریم که سرگرم کننده و جذاب باشند تا کودک از آن خسته نشود.
برای این منظور بازیهایی در نظر گرفته شده که والدین از طریق این بازیها میتوانند با کودک خود ارتباط برقرار کرده و بیان آنها را تقویت کنند. در این بازی ها تنفسی و تمرکزی، کودک میتواند احساسات خود را بروز دهد، تجربه کسب کند، برای حل مسائل تلاش کرده و با دیگران ارتباط برقرار کند. نمونههایی از این نوع بازی ها که به آنها اشاره شده است عبارتند از:
دانشآموزان از مهمترین افرادی هستند که در آینده میتوانند در جامعه تاثیرگذار باشند. برای همین ما باید در کنار آموزش دروس برای دانشآموزان، آموزشی برای فن بیان و سخنوری آنها نیز در نظر بگیریم. روش مطالعه، راههای مقابله با ترس و نا امیدی، ایجاد اعتماد بنفس، ایجاد روحیه پرسشگری و تقویت ناخودآگاه ذهن از دسته مواردی است که باید به دانشآموزان آموزش داده شود. معلمان میتوانند با فعالیتهایی همچون؛ شعرخوانی، جدولخوانی، بازی کلمات، تهیه مجله، اجرای نمایش و… در رشد و تقویت دانشآموزان نقش داشته باشند.
قدرت بیان در جامعه امروزی ما اهمیت بسزایی دارد. ما باید بتوانیم بیان خوب را از همان کودکی در کودکانمان پرورش دهیم. چون تکنیکهای بیان برای یک کودک، رابطه مستقیمی با آینده و موفقیت او خواهد داشت. ما در هر مکان و هر شغل و موقعیتی که قرار بگیریم نیاز داریم که با دیگران ارتباط داشته باشیم و در جمع حضور پیدا کنیم. کودکانی که از لحاظ توانایی بیان تکامل پیدا میکنند و اعتماد بنفس بالایی دارند، از نظر اجتماعی، شغلی، مالی و… موفقتر خواهند بود.
وقتی کسی شروع به حرف زدن میکند از طرز صحبت کردن او میتوان به سطح فرهنگ و شخصیت او پی برد. امروزه همه پدر مادرها آرزوی این را دارند که فرزندشان بتواند در جمع گفتگو کند، نظر بدهد و جرات سخن گفتن داشته باشد و به نوعی خجالتی نباشد. اجازه صحبت در جمع و اظهار نظر میتواند فن بیان را در کودکان تقویت کرده و به شکلگیری شخصیت مثبت در آنها کمک کند.
شاید شما وقتی کودکی خود را به خاطر میآورید یادتان میافتد که در آن زمانها گاهی برایتان پیش آمده که بخواهید سخنی بگویید یا سوالی بپرسید، امّا خجالت میکشیدید. علّت این مسئله ضعیف بودن فن بیان شما بوده است. امروزه برای این مشکل راهحلهایی وجود دارد که یکی از آنها آموزش فن بیان برای کودکان به صورت آنلاین است. در این دورههای آموزش هدف تقویت سخنوری و فن بیان کودک است.
فن بیان این نیست که کودک ما بتواند خوب سلام بدهد یا خوب خداحافظی کند بلکه فرزند ما باید بتواند ابتدا علایق خودش را پیدا کرده و بشناسد سپس در راستای همان علایق بتواند، سخن گفتن و بیان کردن خود را تقویت کند.
برای مثال، معلمی که در درس دادن فن بیانی خوب و قابل درک داشته باشد حتما در شغل خود موفق خواهد شد. در کلاسهای فن بیان نیز طبق همین روال ابتدا علایق کودک شناخته میشود سپس طبق همان علایق و هدفهایی که کودک دارد، فن بیانشان را رشد میدهند و راهکارهایی برای ایجاد اعتمادبنفس و غلبه بر ترسهایشان یاد میدهند.
اولین اجتماعی که کودک در آن چشم میگشاید و شروع به یادگیری میکند کانون خانواده است. خانواده یکی از مهمترین گروههایی است که در اخلاق، رفتار و شخصیت فرد تاثیر میگذارد. بنابراین والدین باید تمام سعی خود را در تربیت فرزند انجام دهند تا فرزندی خوشاخلاق با اعتماد بنفس و البته با فن بیانی خوب و قوی تربیت کنند.
عکسالعملی که والدین در هنگام انجام کاری از سوی کودک، نشان میدهند بسیار مهم است. پدر و مادر باید بدانند هنگامی که کودک اشتباهی میکند چگونه با او رفتار کنند یا وقتی کودک کار مثبتی انجام میدهد چگونه او را تشویق کرده و این کار مثبت را در او تقویت کنند. این روش ها نمونههایی هستند که برای تقویت فن بیان کودک میتوانید آنها را بکار بگیرید.
کودکان ما پدر و مادرهای آینده هستند، آنها همانند گنجینههایی هستند که وارد جامعه میشوند و هر کدام نقش خودشان را خواهند داشت. فن بیان یکی از مهمترین شاخههای تربیتی است که باید از کودکی روی آن کار کرد. چون فن بیان قوی و درست تاثیر زیادی در موفقیت، شغل، تحصیل، ازدواج و… فرزندانمان خواهد داشت. از این رو پدر و مادرها باید با گذاشتن وقت برای کودکانشان و آموزش صحیح آنها را در این راه هدایت و راهنمایی کنند.
نویسنده: مهسا یعقوبی