زمان تقریبی مطالعه: 7 minutes
ممکن است بارها در اطراف خود شاهد افرادی بوده باشید که صدای خوبی دارند و در مقابل برای ادای حسن نیت خود به آنها این پیشنهاد را داده باشید که وارد حرفه گویندگی شوند. در این باره باید گفت که برای ورود به حرفه گویندگی حتماًَ لازم نیست که صدای خوبی داشته باشید. شاید این موضوع دغدغه افراد زیادی باشد که علیرغم داشتن علاقه به گویندگی به این دلیل نتوانند وارد این حرفه شوند. در این مطلب درباره گویندگی بحثهایی خواهیم داشت، از این رو شما را به مطالعه ادامه مطلب دعوت میکنیم.
مفهوم گویندگی از زمانی معنا پیدا کرد که رادیو اختراع شد و پس از آن در سرتاسر دنیا گسترش یافت. در زبان فارسی گویندگی معناهای زیادی دارد که از بین آنها میتوان به سخن گفتن، خوانندگی کردن، شاعری، قوالی، قصه گفتن و… اشاره کرد.
اگر بخواهیم گویندگی را به شیوه مدرن تعریف کنیم باید گفت که به پروسه تبدیل کردن نوشته یا اندیشه به کلام و منتقل کردن آن به مخاطب مورد نظر به شیوه مؤثر و هنرمندانه گویندگی میگویند.
ادا کردن کلمات برای انتقال یافتن پیام به وسیله صدا، اثر بیشتری را بر روی مخاطب میگذارد. البته توجه داشته باشید که ادای کلمات به صورت صدادار همیشه جوابگو نیست. برای این که سخنان شما اثر گذار باشد باید در گویش خود اصولی را رعایت کنید. امروزه اگرچه گویندگی یک حرفه مستقل میباشد امّا برای بسیاری از حرفهها و مشاغل نیز نقش مکمل را دارد مشاغلی همچون: بازیگری، گزارشگری، دوبله کردن، مجریگری و… .
این مسئله بدیهی است که صدای هر کسی با دیگری متفاوت است از این رو ممکن است با میلیونها صدا سروکار داشته باشیم، امّا باید گفت که در دسته بندی صداها تمامی آنها را در ۳ دسته کلی جای میدهند که به شرح موارد زیر است:
منظور از صدای سر یعنی این که صدای ما حالت کوبشی داشته باشد. در صدای سر هوا به صورتی با فشار خارج میگردد که مستقیم به جمجمه وارد میشود. در این نوع صدا تارهای صوتی در کشیدهترین حالت ممکن قرار گرفتهاند. اگر این وضعیت ادامه پیدا کند این امکان نیز وجود دارد که در دراز مدت به حنجره آسیب جدی وارد شود.
هنگامی که صدا پخته و گرم به گوش ما میرسد اصطلاحا میگویند که صدای سینه است. در زمان صحبت کردن با صدای سینه، فرد سخنگو میتواند حس کند که ارتعاش صدا در سینه و پشت کمر او رخ میدهد. این مورد نیز میتواند یکی از بهترین گزینهها جهت گویندگی باشد.
در حرفه گویندگی این نوع از صدا بیشتر مورد پسند است. صدای گلو را میتوان ترکیبی از صدای سر و صدای سینه دانست. به هنگام سخن گفتن در این حالت، با یک صدای رسا و شیوا روبرو خواهیم بود.
در بخش قبلی درباره این موضوع بحث کردیم که الزاماً قرار نیست که تمامی افراد از بدو تولد دارای صدایی خاص داشته باشند تا وارد حرفه گویندگی شوند. البته هر شخصی نیز نمیتواند با صدای خام و صیقل نیافته ادعای گویندگی کند. هر فردی با هر تن صدایی میتواند گویندگی کند، اما نکتهای که در اینجا حائز اهمیت است این موضوع میباشد که بایستی در این باره تمریناتی صورت گیرد تا صدای افراد صیقل بیابد. در بخش زیر نمونهای از این تمرینات را برای شما شرح دادهایم.
جهت تقویت حنجره باید یک تمرین ساده را بارها انجام دهید تا حنجره شما تقویت یابد. تمرین بدین صورت است که باید یک متن به مدت زمان ۱۰ دقیقه بلند خوانده شود. در طول این مدت که متن با یک تن صدا خوانده میشود، صدا نباید هیچ افتی داشته باشد.
شرایطی را تصور کنید که یک فرد در باشگاه از عضلات دستها و پاهای خود کار میکشد و همواره در حال تمرین کردن است، نتیجه تمرین کردن در باشگاه چه خواهد شد؟ چواب بسیار ساده است عضلات دستها و پاهای فرد قویتر میشود. از این رو هر چه قدر با صدای بلند حرف بزنید حنجره شما نیز قویتر خواهد شد. البته به یاد داشته باشید که قرار نیست جیغ بزنید چرا که در این حالت حنجره شما آسیب میبیند.
همان گونه که میدانید عامل اصلی ایجاد صدا، هوا است. انسانها نفس میکشند و به هنگام خارج کردن نفس صدا تولید میشود. اگر توجه کرده باشید در زمان بازدم، نفس به تارهای صوتی برخورد مینماید و در نتیجه آنها را مرتعش میکند. در موقعیتهای رسمی و حتی غیر رسمی این اتفاق پیش آمده است که در هنگام سخن گفتن نفس کم بیاوریم پس تمرین کردن تنفس صحیح بدین منظور میباشد که در هنگام سخن گفتن نفس کم نیاوریم.
یکی از راههای نفسگیری و کنترل تنفس، تنفس دیافراگمی میباشد. اگر تمرینات دیافراگمی را به درستی انجام دهید نسبت به یک فرد معمولی دو برابر نفس خواهید داشت.
شاید مهمترین رکن تمرینات گویندگی مربوط به فن بیان باشد. هنگامی که کلمات خود را به شیوهای رسا و شیوا بیان کنید اثر کلام خود را در مخاطب مشاهده خواهید کرد. به عنوان مثال در زمان صحبت کردن سعی کنید هر حروف و کلمه را به طور کامل تلفظ کنید. بسیاری از افراد تلفظ کلمات را نصف و نیمه رها میکنند که در این حالت سطح فن بیان خود را بسیار پایین میآورید. تمرینات زیادی در رابطه با فن بیان در مقالات پیشین برای شما بازگو کردیم میتوانید جهت اطلاعات بیشتر به مقالههای قبلی رجوع کنید.
امروزه نسبت به گذشته گویندگی ارزش و اعتبار بیشتری دارد، بدین منظور میتوان از طریق آن به درآمدزایی رسید. علاوه بر گویندگی در رادیو میتوانید از راههای دیگری نیز به وسیله گویندگی کسب درآمد کنید. از نمونههای شاخص گویندگی میتوان به گویندگی در آگهی تبلیغاتی، ضبط صدا برای ویدیوها، خواندن کتابهای صوتی و تولید پادکستها اشاره نمود.
در حال حاضر پادکستها طرفداران بسیار زیادی پیدا کردهاند. اگر پادکستهای تولیدی شما نیز بتواند در بین عموم طرفدارانی را به دست آورد میتوانید با جذب تبلیغات به درآمد دلخواه خود برسید.
تمامی افراد در این مورد اتفاق نظر دارند که گویندگی یک هنر است و پیرو آن شخصی که گویندگی میکند هنرمند میباشد. در گذشته هنگامی که فضای مجازی و تلویزیونی وجود نداشت، اکثراً مردم خود را با رادیو سرگرم میکردند. اگر از اشخاص پا به سن گذاشته در این باره پرسوجو کنید از صداهای آن زمان به نیکی یاد خواهند کرد و این جمله را یادآوری میکنند که این تنها صداست که باقی میماند.
آیا میدونستی ما به صورت مستمر تست آنلاین و حضوری برای گویندگی برگزار میکنیم؟
اگه تمایل داشتی توی این تست شرکت کنی کافیه فرم زیر پر کنی تا باهات در مورد زمانش باهات تماس بگیریم.