زمان تقریبی مطالعه: 7 minutes
پزشکی یکی از شغلهای مهم هر کشور است که در آن حفظ سلامتی اقشار جامعه حرف اول را میزند. ولی به این دلیل که درآمد پزشکان در کشور ما مشخص نیست و به موارد خاصی بستگی دارد، محاسبه مالیات نیز بر حسب درآمد خواهد بود و این به یک چالش برای مردم و پزشکان تبدیل شده است. موضوع بحث ما در این مطلب این است که مالیات بر درآمد پزشکان چگونه محاسبه میشود و در نهایت چگونه پرداخت میشود.
اولین پرسشی که میتواند ذهن هر کسی پیش بیاید این است که آیا پزشکان نیز موظف به پرداخت مالیات هستند یا نه. در جواب این سوال باید گفت که همه مشاغلی که درآمد دارند به نحوی حتماً باید مالیات پرداخت کنند. سازمان امور مالیات کشورمان برای شغل پزشکی دستگاهی به نام پوز را قرار داده است که با بکارگیری از این دستگاه و با توجه به گردش حساب پزشکان میزان درآمد و مالیات آنها حساب خواهد شد.
در محاسبه این نوع مالیات فقط درآمد پزشک مهم است و عواملی مانند تجربه و تخصص و… تاثیری ندارد و قطعاً پزشکی که درآمد بالایی دارد ملزم به پرداخت مالیات بیشتری نیز میباشد. یکی دیگر از دلایلی که در محاسبه مالیات مهم است این است که پزشک در مطب مشغول کار درمان است و یا در سایر مراکز درمانی در حال ارائه خدمات است. اگر پزشک در یک مرکز درمانی کار میکند پس مرکز درمانی کارفرمای او میباشد که به او حقوق خواهد داد، بنابراین کارفرما مبلغی را از حقوق او کسر خواهد کرد و به سازمان امور مالیاتی کشور خواهد داد.
همانطور که گفته شد برای محاسبه مالیات پزشکان باید درآمد و فعالیت پزشک در نظر گرفته شود و بعد از آن اقدام به پرداخت مالیات شود. به طور کلی در محاسبه مالیات یک پزشک باید با توجه به حقوق و درآمدی که پزشک خواهد داشت و با توجه به قوانینی که سازمان امور مالیاتی برای آنها تعیین کرده است، برای آنها مالیات مناسب درآمدشان بریده خواهد شد.
سالانه بخشنامههای جدیدی میآیند و یا اصلاح میشوند که در آن تبصرهها و قانونهایی وجود دارد که طبق این تبصرهها باید نحوه فعالیت یک پزشک مشخص شود و درآمد او محاسبه شود. همچنین با رعایت تمامی قوانین موجود در آن مالیات مشاغل و پزشکان مشخص شود و این افراد نیز باید در پرداخت آن تعللی انجام ندهند.
مانند بقیه موارد نوع و میزان معافیت مالیاتی یک پزشک با نوع فعالیت او در ارتباط است. پزشکانی که به صورت مستقل کار میکنند علیرغم اینکه با مرکز درمانی قراردادی دارند یا نه، به عنوان شخص حقیقی صاحب شغل به حساب میآیند و معافیت خاص خود را دارند. در صورتی هم که پزشک فقط استخدام مرکز درمانی است با توجه به قانون و ماده مخصوص، معافیت او مشخص خواهد شد.
نکته مهمی که وجود دارد این است که یک پزشک در هر زمینهای که میخواهد فعالیت داشته باشد و با هر کجا که میخواهد قرارداد داشته باشد، سالانه حتماً از یک معافیت برخوردار خواهد شد. همچنین پزشکانی که به صورت شراکتی با یک پزشک دیگر مشغول به کار هستند از دو معافیت برخوردار خواهند شد.
اول از همه بگوییم که در کشور ما دو نوع مالیات وجود دارد، اولی مالیات مستقیم و دومی مالیات غیر مستقیم. مالیات مستقیم به مالیاتی گفته میشود که همچون مالیات بردرآمد، به درآمد افراد تعلق یافته است و مالیات غیر مستقیم مالیاتی است که از افرادی که خدماتی انجام میدهند و یا اجناسی را وارد میکنند گرفته میشود.
ضرایب مالیاتی به عددهایی میگویند که توسط کمسیون مخصوص آن تصویب میشود و به شکل درصدی در سایتهای مخصوص بارگزاری میشود. جدول ضرایب مالیاتی هم جدولی است که ضرایب مالیاتی شغلهای مختلف بعد از محاسبه در آن قرار گرفته میشود و ممیزین مالیاتی با توجه به این جدول میتوانند از سایت پرداخت قبوض آن را واریز کنند. جدول ضرایب مالیاتی پزشکان نیز به این صورت است، یعنی پزشکان باید از مواردی که در جدول ضرایب مالی گذاشته میشود اطلاع داشته باشند.
همه پزشکان موظفند که اظهارنامهای برای کار خود ترتیب دهند و به سازمان امور مالیاتی بفرستند. در این اظهارنامه باید قراردادهای مطب و بیمه و میزان خرید و فروش و هزینههای موجود برای شغل پزشکی و سایر موارد ذکر شود. پزشکان باید سالانه سعی کنند که همه مدارک و اسناد هزینهها را جمعآوری کنند که برای این مدارک مواردی مانند موارد زیر لازم است:
برای اینکه پزشکان به راحتی بتوانند مالیات خود را پرداخت کنند سامانههای پرداخت مالیاتی ایجاد شده است که پزشکان میتوانند با آشنایی کامل با این سامانه و سایتهای مالیاتی و یادگیری همه جوانب آن و همچنین با کسب اطلاعات در این زمینه مالیات بردرآمد خود را پرداخت کنند. مراحل پرداخت مالیات با این سامانهها دارای چند مرحله هستند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
موضوع بحث ما در این مطلب مالیات بردرآمد اقشار پزشک بود که با توجه به نوع فعالیت آنها محاسبه میشود و تبصرههای خاص خود را دارد. بعد از این موارد، ضرایب مالیاتی وجود دارد که به شکل درصد مالیات محاسبه شده و در جدول ضرایب مالیاتی ثبت میشود. پزشکان باید با توجه به این جدول و با توجه به مدارکی که در طول سال جمعآوری کردهاند مالیات خود را پرداخت نمایند.
نویسنده: مهسا یعقوبی