زمان تقریبی مطالعه: 7 minutes
با گسترش روز افزون کسب و کارها مدیران برای اداره کردن بخش مالی دچار مشکل میشوند از این رو برای مدیریت این بخش افراد آموزش دیده را استخدام میکنند تا در این پروسه پیچیده آنها را یاری کنند. در بحث حسابداری با یک حسابدار روبرو هستیم که وظیفه آن تهیه، ثبت و ارائه گزارشهای مالی میباشد. این امر به این منظور انجام میگیرد که مدیران بتوانند با یک سری اطلاعات طبقه بندی شده و جامع که مربوط به امور مالی شرکت است و حسابدار آنها را جمع آوری کرده است، درباره آینده مالی شرکت تصمیمهای مهمی بگیرند.
در تعریف کتابی:
استانداردهای حسابداری خط مشیهای مکتوب صادر شده توسط نهادهای حسابداری خبره یا دولت یا سایر نهادهای نظارتی است که جنبههای شناسایی، اندازهگیری، ارائه و افشای تراکنشهای حسابداری در صورت های مالی را پوشش میدهد و هدف آنها ارائه اطلاعات مالی به سرمایهگذاران، وامدهندگان، اعتباردهندگان، مشارکتکنندگان و سایر افراد است.
در تعریف عمومی، به معنی استانداردهای حسابداری شامل قوانینی است که هر حسابدار ملزم به رعایت آن میباشد. به عبارتی این استانداردها تعیین میکنند که اصول حسابداری چگونه باشد. به عنوان مثال هنگامی که حسابدار یک گزارش مالی تهیه میکند و در صدد ارایه آن برمیآید، گزارش مربوطه باید طبق اصول و قواعدی ثبت گردد در غیر این صورت قابل قبول نمیباشد.
ضرورت رعایت استانداردهای حسابداری در این است که تمامی گزارشهای مالی معیارهای یکسانی داشته باشند. همچنین در سراسر کشور بایستی گزارشهای مالی به یک شکل ثبت گردند. برای این که اطلاعات مالی یکدستی ارائه شود استانداردهای حسابداری به کار گرفته میشوند.
در هر کشوری ارگانهایی وجود دارند که استاندارهای حسابداری را تعیین میکنند و سپس اساسنامهای برای آنها ایجاد مینمایند. این اساسنامهها به منزله قانون برای حسابداران میباشد که هر کدام از آنها موظف به رعایت آن هستند.
استانداردهای حسابداری که در ایالات متحده آمریکا به کار گرفته میشود از نوع GAAP ( اصول حسابداری جامع پذیرفته شده) میباشد و برای اروپا از نوع IFRS ( استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی) است. به همین منظور قصد داریم در این مطلب شما را با انواع استانداردهای حسابداری آشنا کنیم، پس با ما همراه باشید.
انواع استانداردهای حسابداری که بر اساس نظر حسابداران و مدیران تدوین شده است به شرح موارد زیر میباشد:
با رعایت استانداردهای حسابداری میتوانید عملکرد کسب و کارها را ارزیابی کنید. اگر تمامی مشاغل طبق استانداردهای حسابداری پیش روند ارزیابی عملکرد آنها راحتتر خواهد شد. حسابداران باید گزارشهای مالی را بر اساس استانداردهای حسابداری تهیه کنند، چرا که گزارشهای مالی نشان دهنده ارزش یک تجارت میباشد.
به عنوان مثال با استفاده از گزارشهای مالی تحلیلگران میتوانند ارزش تجاری شرکتها را با یکدیگر مقایسه کنند و پس از آن اطلاعاتی را درباره سرمایهگذاری در اختیار مدیران قرار دهند. میتوان از این توصیفات اینگونه نتیجه گرفت که تهیه گزارشهای مالی بر اساس استانداردهای حسابداری میتواند بر تصمیمگیریهای مهم یک شرکت یا سازمان تاثیر مستقیمی داشته باشد. اهمیت استانداردهای حسابداری را میتوان در چند مورد تقسیم بندی کرد که به شرح موارد زیر هستند:
برای اینکه بتوان برای یک شرکت و سازمان چشماندازهای جدید در نظر گرفت، باید اطلاعات مالی درستی از گذشته آن شرکت در اختیار بخش مدیریت قرار داد. مدیران نیز با داشتن اطلاعات گذشته، میتوانند برای آینده شرکت هدفی تعیین کرده و برای رسیدن به آن برنامهریزی داشته باشند.
گزارشهای مالی که بر اساس استانداردهای حسابداری تهیه شده است در اختیار افرادی قرار میگیرد که تصمیم گیرندگان اصلی محسوب میشوند.
هنگامی که افرادی تصمیم میگیرند که در یک کسب و کار سرمایه گذاری کنند، در ابتدا اطلاعات مالی کسب وکارها را با یکدیگر مقایسه میکنند. در این حالت اگر اطلاعات مالی بر اساس استانداردهای حسابداری ثبت شده باشد، مقایسه امور حسابداری برای سرمایه گذران سادهتر خواهد شد.
در بحث مربوطه برای سرمایه گذران و افراد ذینفع سه صورت حساب مالی اهمیت زیادی دارد که عبارتند از:
سه مورد نام برده شده اطلاعات مالی زیادی را در اختیار افراد مربوطه قرار میدهند اطلاعاتی از قبیل: داراییهای شرکت، بدهیهای شرکت، درآمد شرکت. با داشتن چنین اطلاعاتی مدیریت امور مربوط به هزینه و درآمد راحتتر میشود.
در پایان باید گفت که رعایت استانداردهای حسابداری در هنگام تهیه گزارشهای مالی مزیتهای زیادی دارد. امّا باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که اجرای آنها کار چندان سادهای نمیباشد. برای اجرای آنها باید دانش لازم را در این زمینه داشته باشید. حسابداران حرفهای میتوانند در این زمینه شما را یاری دهند.
حسابداری علمی خارج از نوشتهها میباشد و تجربیات اشخاص در این حوزه باعث میشود یک حسابدار حرفهای و موفق باشند.
نویسنده: مهسا یعقوبی