زمان تقریبی مطالعه: 8 minutes
محصولات میتوانند یکی از رمزهای موفقیت در تجارت باشند. همه ما میدانیم تجارت در واقع یعنی حل کردن نیازهای مشتری و محصولی که در جهت برآورده کردن این نیازها باشد، باعث رونق روز افزون یک تجارت میشود.
محصولات را میتوان در دو دسته ملموس و ناملموس قرار داد. کلمه ملموس را میتوان به هر چیزی که قابل لمس یا احساس باشد اطلاق داد. این نوع محصولات در واقع محصولات فیزیکی میباشند، مانند ماشینها و کتابها.
محصولات ناملموس کاملاً در تضاد با محصولات ملموس میباشند و به معنای نامشهود است و غیرقابل لمس و حس کردن میباشند و باید آنها را به صورت غیر مستقیم درک نمایید. همچنین میتوان آنها را به عنوان خدمات نگاه کرد مانند بیمه نامه.
یکی از تعاریف رایج و محبوب در این باره از دیدگاه بازاریابی تعریف فیلیپ کاتلر میباشد. هر چیزی که آن را جهت توجه، کسب، استفاده یا مصرف بتوان به بازار ارائه داد، یک محصول میباشد که میتواند شامل اشیا فیزیکی، خدمات، اشخاص، مکانها، سازمانها و ایدهها نیز باشد.
محصولات مصرفی همان طور که از نام آنها حاکی است، محصولاتی میباشد که جهت استفاده مصرفکنندگان تولید میگردد و به فروش میرسد. این دسته از محصولات شامل محصولات راحتی، محصولات بازاری، محصولات ویژه و محصولات ناخواسته میباشد.
محصولات راحتی که به آنها Convenience Products گفته میشود از جمله محصولات ضروری میباشند که به صورت مرتب خریداری میگردند. این محصولات قابل دسترسی در همه جا میباشد و توزیع گستردهای دارد که اغلب دارای قیمت پایین نیز میباشند. همچنین این محصولات نیازی به تبلیغات ندارند. به عنوان مثال شکر، خودکار، مواد شوینده، کبریت، نمک و مداد نمونههایی از این نوع محصول میباشند.
محصولات بازاری یا Shopping Products محصولاتی میباشد که همواره مصرفکنندگان به آنها نیاز دارند، امّا همیشه آنها را خریداری نمینمایند. این محصولات در مکانهای کمتری تولید میگردد و بر اساس کیفیت، اندازه و ویژگی با هم مقایسه میگردند. مانند مبلمان، لباس، تلفن نمونههایی از محصولات بازاری محسوب میشوند.
محصولات ویژه یا Specialty Products محصولاتی که ویژگیها و قابلیتهای منحصر به فردی دارند. این محصولات گران قیمت هستند و در مناطق منتخبی قابل توزیع میباشند و به مجموعه خاصی از مصرفکنندگان به فروش میرسند.. مانند لباسهای برند، خودروهای اسپرت و محصولات گران قیمت جزوه محصولات ویژه میباشند.
محصولات ناخواسته یا Unsought Products محصولاتی میباشند که به طور معمول توسط مصرفکنندگان خریداری نمیشوند و در صورت نیاز خریداری میگردند. محصولات به صورت فروش شخصی است و به بازاریابی و تبلیغات نیازی ندارند. همانند بیمه عمر یا خدمات مراسم تدفین از محصولات ناخواسته میباشند.
محصولات صنعتی در واقع به کالاهای گفته میشود که سازمانها آن را جهت ارائه خدمات خاصی خریداری مینمایند. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که محصولات مصرفی جهت استفاده شخصی است و محصولات صنعتی برای سازمانها خریداری میگردد. محصولات صنعتی شامل مواد و قطعات، کالاهای سرمایهای، منظومات و خدمات تجاری میباشد.
کالاهای سرمایهای یا Capital Items محصولاتی میباشد که باعث تسهیل فرایند تولید میگردند، امّا بخشی از محصول نهایی نیستند. مانند در برخی از کارخانهها که به عنوان تجهیزات ثابت مانند دستگاههای بزرگ را دارند، اما تجهیزات جانبی مانند پرینترها نمونهای از کالاهای سرمایهای میباشد.
مواد و قطعات به کالاهایی که در فرایند تولید به قسمتی از یک محصول نهایی تبدیل میگردد، گفته میشود که چوب میتواند مثالی از مواد باشد و برای قطعات میتوان چرخ دنده را مثال زد. منظومات و خدمات تجاری هم شامل عملیاتی میشود که برای حفظ عملکرد یک کسب و کار به آن نیاز دارند. برای مثال جوهر برای دستگاه پرینتر.
کالاها میتوانند چیزهایی باشند که مشتری جهت برآورده کردن نیازها و خواستههای خود از آنها بهره میبرد. کالاها انواع مختلفی دارند که میتوانند از روشهای متفاوتی مانند فرآیند تولید در کارخانه رویههای کشاورزی، فعالیتهای معدنکاری، ساخت و… به تولید برسند.
به شکل ساده میتوان گفت که هرگاه معاملهای که صورت میگیرد بر پایه انتقال تجربهها یا فرآیند و عملی از طرف کسب و کار باشد، بدون اینکه هیچگونه کالای فیزیکی رد و بدل شود، در واقع شاهد ارائه خدمات خواهیم بود.
در واقع هر ارتباطی که با افراد ایجاد مینمایید، یک تجربه محسوب میشود و در صورتی که بتوانید تجربه خویش را از استفاده یک محصول برای مشتری به یادگار بگذارید، یقیناً احتمال مراجعه دوباره مشتری بیشتر میباشد.
یکی از از روشهایی است که در آن، رویدادهایی را برنامهریزی، مدیریت و اجرا مینمایید تا در طی آن بتوانند برند، محصول و خدمات خود را به دیگران نشان داده و آن را تبلیغ نمایند که این رویدادها را میتوان به صورت آنلاین یا حضوری برگزار کرد.
به گفته جف بزوس، هدف اصلی کسب و کارها باید ارزش آفرینی برای افرادی باشد که با آنها در تعامل هستند. هدف هر کسب و کاری باید ایجاد محصولی ارزشمند برای افراد باشد و باید محصولتان را مجموعهای از مزایا در نظر بگیرید که برای افراد ارزشی را به ارمغان میآورند.
بازاریابی که بر اساس مکان باشد شامل تاکتیکهای آنلاین و آفلاینی است که جهت کمک به برنامهریزی و اجرای فعالیت بازاریابی مبتنی بر مکان جغرافیایی مصرف کنندگان میباشد.
این داراییها مربوط به منابع ارزشمندی میشود که توسط یک سازمان جهت تبلیغ برند، محصول یا خدمات خودشان استفاده میشود تا مزایای آیندهای را ارائه بدهند.
سازمانی که توجه عمده آن بر بازیابی متمرکز است، ممکن است که فعالیتهای آنها مبتنی بر خریدار یا بازار فروش تنظیم گردد. امّا در هر حال راهبرد جاری و آتی برای طراحی بازار ارائه خواهند داد.
بازاریابی ایده و همچنین دانستن این که چگونه باید ایدههایمان را عملی کنیم و به درآمدزایی برسانیم، به تنهایی دانش مهمی میخواهد که میتواند باعث تمایز شما از سایر افراد بشود.
اطلاعات مربوط به بازاریابها که توسط سیستم اطلاعات بازاریابی توزیع میشود، میتواند تصمیماتی را که مربوط به عملیات بازاریابی مانند قیمتگذاری، بستهبندی، توسعه محصول جدید، توزیع رسانه، تبلیغات و… را کارآمدتر اتخاذ نماید.
در این مقاله سعی کردیم به انواع محصول بپردازیم. محصول در واقع چیزی است که مشتری به جهت رفع نیازهای خود به آن احتیاج دارد و کسب و کارها میتوانند با ارائه این قبیل از محصولات به درآمدزایی برسند.
با تحصیل در رشته MBA، مهارتهایی را به دست خواهید آورد که میتواند مسیر شغلی شما را هموار کند. قبل از اقدام به تحصیل در این رشته میتوانید از مشاوره مشاوران مؤسسه آموزشی پندار با نام علمی علم ساز بهره ببرید.
علم ساز با بیش از ده سال سابقه برگزاری دورههای MBA، در خدمت شماست با برگزاری دوره MBA آنلاین به همراه مدرک معتبر قابل ترجمه در زمان کمتر از یک سال به همراه اساتید برتر کشور.
در صورتی که هرگونه سوالی درباره نحوه برگزاری دوره داری کافیه فقط فرم زیر تکمیل کنی تا کارشناسان ما جهت پاسخگویی سوالات شما تماس بگیرند.