زمان تقریبی مطالعه: 8 minutes
هر یک از ما در طول روز تصمیمهای زیادی میگیریم. شاید به این موضوع توجه نکرده باشید، امّا همین که قصد دارید یک فیلم ببینید و یا میخواهید یک اتم کشف کنید. هر فعلکوچک یا بزرگی، همه به تصمیم گیری شما بستگی دارد. پس میتوان این گونه گفت که در یک شبانه روز شما تماماً در حال تصمیم گیری هستید، به همین منظور در این مقاله قصد داریم درباره تصمیم گیری بیشتر بحث کنیم، پس با ما همراه باشید.
در حالت کلی تا الان برای تصمیم گیری چند تعریف ذکر شده است که در این خصوص به شرحیات زیر توجه کنید:
در تصمیم گیری با چندین گزینه روبرو هستیم که باید تمامی آنها را به خوبی بشناسیم. پس از شناختن آنها طبق استانداردها و ارزشهای خود باید در نهایت یکی را انتخاب نمایید. به هنگام انتخاب یکی از گزینهها باید مواردی را نیز در نظر بگیرید، مثلاً باید به این موضوع توجه کنید که کدام یک از موارد بیشترین تأثیر را دارد و یا کدام یک از آنها در آخر موفق خواهد شد. همچنین باید ارزشها، سبک زندگی و خواستههای خود را نیز مد نظر قرار دهید و متناسب با آنها یک گزینه را انتخاب کنید.
در تعریفی دیگر، تصمیم گیری را این گونه بیان میکنند که درباره گزینههای موجود تردید کمی وجود داشته باشد و یا به کل تردیدی وجود نداشته باشد تا فرد تصمیم گیرنده قادر باشد که یکی از گزینههای پیش رو را متناسب با ترجیحات خود انتخاب نماید. به عبارت دیگر قرار نیست که درباره گزینههای انتخابی اطمینان کاملی داشته باشیم، چرا که شناسایی و تشخیص بهترینها در بیشتر موارد غیر ممکن است.
در بحث پیشین به مفهوم تصمیم گیری پرداختیم که در مجموع تصمیم گیری به این معنا بود که فرد مربوطه باید از بین چندین گزینه یک گزینه را انتخاب نماید. حال سؤالی که پیش میآید این است که تصمیم گیری سازمانی به چه معناست؟
در هر سازمانی مدیر یا مدیرانی وجود دارد که برای پیشبرد اهداف سازمان باید تصمیماتی را اتخاذ کنند. این تصمیمات در رابطه با راهکارهایی میباشد که ممکن است در نهایت باعث پیشرفت و ترقی سازمان شود. به عبارت دقیقتر اساس مدیریت تصمیم گیری میباشد. این مدیر است که درباره هر رویدادی در سازمان تصمیم میگیرد. پس در آخر میتوان تصمیم گیری سازمانی را این گونه توصیف کرد: روندی منظم و یکپارچه که جهت شناسایی مسائل سازمانی به کار گرفته میشود و به طبع آن راهکارها و راهحلهایی را عرضه میکنند تا بهترین راهحل را برگزینند.
فرآیند شناسایی و حل مسائل سازمان را فرآیند تصمیم گیری میگویند. امّا مسئلهای که در اینجا حائز اهمیت است مراحل تصمیم گیری میباشد. در این قسمت از مقاله قصد داریم درباره مراحل تصمیم گیری که در ۷ مرحله خلاصه شدهاند، با شما بحثی داشته باشیم.
طبیعتاً در اولین گام شما باید تصمیم خود را بشناسید. شناخت تصمیم بسیار حائز اهمیت است چرا که شناخت آن باعث میشود که شما رویدادهای احتمالی را که در آینده اتفاق میافتد را به گونهای پیش بینی کنید.
پس از آن که تصمیم خود را شناختند، الان وقت جمع کردن اطلاعات مربوط به آن است. در واقع میتوان این گونه گفت که این اطلاعات جمع آوری شده به شما در شناخت هر چه بهتر تصمیمات کمک خواهند کرد. جهت جمع آوری دادههای لازم باید از خود بپرسید که تصمیم شما نیازمند چه چیزی است؟ در این هنگام معلوم میشود که شما قرار است چه اطلاعاتی را کسب کنید.
پس از کسب اطلاعات لازم باید راهحلهای پیش روی خود را نیز بشناسید. ممکن است در وهله اول با چند نمونه از راهحلها آشنایی داشته باشید، امّا جهت دستیابی به موفقیت باید درباره تمامی جایگزینها آگاهی یابید تا بتوانید بهترین جایگزین را انتخاب کنید.
در هر تصمیمی باید تمامی جوانب را سنجید. در واقع بدون سنجیدن شواهد نباید کاری را انجام داد چرا که ممکن است در آخر، تصمیم شما عواقب خوبی نداشته باشد. برای سنجیدن شواهد حتی بهتر است که با چند نفر مشورت کنید و از تجربیات آنها نیز استفاده نمایید.
با توجه به توصیفات بخش فوق در آخر باید یک گزینه را انتخاب کنید. البته این مفهوم بدین معنا نیست که تصمیم شما باید عاری از هر گونه عیب باشد، چرا که چنین تصمیمی به ندرت پیش میآید. به هر حال هر تصمیمی مزایا و معایبی دارد، پس بهترین تصمیم آن است که کمترین معایب و بیشترین مزایا را داشته باشد.
با در نظر گرفتن تمامی مراحل فوق اکنون وقت عمل است. مرحله اقدام مرحلهای حساس میباشد که ممکن است در این راه کمی تردید داشته باشید، امّا اگر مراحل قبلی را با آگاهی کامل انجام داده باشید جای هیچ نگرانی نیست. در این رابطه باید طرحی را آماده کنید و اگر لازم باشد برای آن بودجهای را اختصاص دهید.
از ابتدای شروع این پروسه تا آخر بهتر است که مراحل را بازبینی کنید. در چنین شرایطی اگر مشکلی وجود داشت میتوانید درصدد حل آن برآیید. نقاط قوت خود را تقویت کنید و درباره نقاط ضعف نیز راهحلهایی را اتخاذ نمایید.
تصمیم گیری درست در گرو برخی از عوامل میباشد که این عوامل ممکن است تجربیات یا تحصیلات فرد تصمیم گیرنده باشد و یا در مواردی دیگر تجربیات و تحصیلات سایر افراد میتواند عامل باشد. به هر حال باید در این زمینه مهارتهای لازم را کسب کنید تا بتوانید تصمیمی درست بگیرید. اما بهتر است همیشه منطق را نیز در تصمیمهای خود لحاظ کنید، چرا که منطق به حقایق اشاره دارد و اتکا به حقایق میتواند در اکثر موارد جوابگو باشد. البته به یاد داشته باشید که قرار نیست هر تصمیم درستی تأثیر گذار باشد.
اگر به اهمیت واقعی تصمیم گیریها واقف بودید برای اتخاذ هر کدام از آنها زمان زیادی را صرف میکردید و هیچ تصمیم ناگهانی را جایز نمیدانستید. تصمیم گیری یک مرحله مهم در زندگی هر فردی میباشد. به عبارتی تصمیم گیری هر شخص آینده و زندگی او را رقم میزند. موفقیت و عدم موفقیت ما نیز در گرو همین تصمیمها میباشد.
با تحصیل در رشته MBA، مهارتهایی را به دست خواهید آورد که میتواند مسیر شغلی شما را هموار کند. قبل از اقدام به تحصیل در این رشته میتوانید از مشاوره مشاوران مؤسسه آموزشی پندار با نام علمی علم ساز بهره ببرید.
علم ساز با بیش از ده سال سابقه برگزاری دورههای MBA، در خدمت شماست با برگزاری دوره MBA به همراه مدرک معتبر قابل ترجمه در زمان کمتر از یک سال به همراه اساتید برتر کشور.
در صورتی که هرگونه سوالی درباره نحوه برگزاری دوره داری کافیه فقط فرم زیر تکمیل کنی تا کارشناسان ما جهت پاسخگویی سوالات شما تماس بگیرند.