زمان تقریبی مطالعه: 7 minutes
ممکن است برای شما هم پیش آمده است که در گفتگو با افراد دیگر مشکل داشته باشید، به طوری كه نتوانید به صورت واضح منظور خود را به شنونده برسانید. شاید در ابتدا چنین موقعیتهایی برای شما مسئله مهمی نباشد و فرض کنید که در آینده بهتر میتوانید از پس آن برآیید، امّا در جواب باید گفت که در موارد زیادی این شرایط بهبود نمییابد و بدتر نیز میشود. راه حل برقراری یک ارتباط باکیفیت، داشتن مهارت کلامی است. در ادامه مقاله درباره جزئیات مهارت کلامی بحث خواهیم کرد.
کلام در لغت به معنای حرف و سخن است. در تعریفی دقیقتر یعنی مجموعهای از کلمات که با قرار گرفتن در کنار هم، کلام را به وجود میآورند. مهارت کلامی مهارتی است که با استفاده از آن، كلام را در بهترین حالت ممکن بیان میكنیم.
داشتن کلامی شیوا و رسا نیازمند رعایت برخی از نکات است. در این بخش از مقاله به شرح راه و روش افزایش مهارت کلامی میپردازیم. شما میتوانید با به کارگیری آنها مهارت کلامی خود را تقویت کنید.
با یک نگاه اجمالی به سخنان اطرافیان خود، درمییابید که تا چه اندازه کلمات غیر ضروری را در سخنان خود به کار میبرند. برای نمونه یک کلمه را از میان سخنان خود حذف کنید، در این حالت اگر به ساختار و معنی سخن شما لطمهای وارد نشود، پس در اصل آن کلمه اضافی و غیر ضروری بوده است.
در این مورد بایستی به شنونده خود توجه کنید. این که شنونده شما چه کسی است، سن و هوش او در چه حد میباشد. برای نمونه، طرز صحبت کردن شما هنگامی که با یک کودک ۵ ساله صحبت میکنید متفاوت از زمانی است که با یک فروشنده سخن میگویید.
در مهارت کلامی تنها خوب سخن گفتن شما کافی نیست، در مقابل باید به گفتههای مخاطب خود نیز توجه کنید. توجه کردن به سخنان مخاطب باعث میشود که آنان نیز به سخنان شما گوش دهند.
اگر استرس سخن گفتن در جمع را دارید، بر روی یک کاغذ سخنان خود را بنویسید. این کار را بارها انجام دهید تا زمانی که به گفتههای خود اشراف پیدا کنید.
شاید فکر کنید که مطالعه کردن همان نقش لغت نامه را دارد، امِّا باید گفت که نقش لغت نامه متفاوت میباشد. ممکن است یک کلمه را در جایی بشنوید و یا ببینید که معنی آن را نمیدانید، این حالت سعی کنید معنی آن را چک کنید. شاید این امر در حالت عادی ضرورتی نداشته باشد، امّا اگر قصد دارید که مهارت کلامی خود را افزایش دهید لطفاً با بیتوجهی از کنار آنها نگذرید. حمل کتابهای قطور لغت نامه کار راحتی نیست، برای سهولت در این امر تنها کافی است اپلیکشن مربوطه را در گوشی همراه خود نصب کنید.
شاید در نگاه اول، این تیتر عجیب به نظر بیاید، امّا یک راهکار بسیار کارآمد است. در مقابل آینه بایستید و گفتههای خود را تمرین کنید. در این موقعیت شما هم در نقش گوینده هستید و هم در نقش شنونده و راحتتر میتوانید نقص سخنان خود را پیدا کنید. در یک روش دیگر میتوانید گفتههای خود را ضبط کنید و با گوش دادن به آنها سخنان خود را تصحیح نمایید .با تکرار این امر به هنگام صحبت کردن دیگر استرسی نخواهید داشت و آرامش در کلام شما قابل لمس خواهد بود.
اصلیترین مزیت مهرت کلامی این است که به آسانترین شکل ممکن میتوانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. در عصر ارتباطات، مهمترین عنصربرقراری ارتباط است. رایجترین نوع برقراری ارتباط از راه کلام میباشد. داشتن مهارت در سخن گفتن شما را در این امر یاری میدهد. تقویت مهارت كلامی در موقعیتهای کاری و اجتماعی نیز تأثیر گذار است.
شرایطی را تصور کنید که برای مصاحبه کاری به سازمانی مراجعه کردهاید، اولین عامل مؤثر نوع سخن گفتن شماست و در طرفی دیگر برای اولین بار قرار است با شخصی دیدار کنید در این حالت نیز طرز صحبت کردن شما بسیار مهم میباشد. به عبارت سادهتر با داشتن مهارت کلامی شما نصف راه موفقیت را پیمودهاید.
ارتباط کلامی تنها گفتن مجموعهای از کلمات نیست، بلکه عوامل دیگری نیز در ارتباط کلامی مؤثرند که به شرح موارد زیر میباشند:
برخی از افراد به هنگام سخن گفتن به جای نگاه کردن به مخاطب خود، به پیرامون مینگرند. در این وضعیت کیفیت ارتباط شما کاهش مییابد. با کاهش کیفیت ارتباط نمیتوانید به مقصود خود برسید. برای تأثیر گذاری هر چه بیشتر کلام خود سعی کنید بر روی مخاطب خود تمرکز کنید .در هنگام سخن گفتن اگر با طرف مقابل خود ارتباط چشمی برقرار کنید مطمئن باشید سخنان شما بر آنها مؤثر واقع خواهد شد.
برای این که به مخاطب خود این اطمینان را بدهید كه به گفتههای آنها توجه دارید، بهتر است یک سؤال در رابطه با موضوع گفتگو بپرسید. در این موقعیت مخاطب شما یقین پیدا میکند که شما برای سخنان او ارزش قائلید که برای شما در این رابطه سؤال ایجاد شده است.
زمانی که مخاطب شما صحبت میکند، میتوانید سر خود را به نشانه تأیید تکان دهید یا موارد دیگری از قبیل حرکت ابروها، چشمها، دستها و… که توجه شما را به موضوع بحث نشان میدهد.
طبق مطالب گفته شده میتوان اینگونه نتیجه گرفت که امروزه مهارت کلامی نقش پر رنگی در موفقیت شما دارد. تنها کافی است به نکات ذکر شده توجه کنید و سعی کنید تمامی آنها را رعایت نمایید. در پایان نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است در مهارت کلامی علاوه بر سخنران خوب، باید یک شنونده خوب نیز باشید.
نویسنده: مهسا یعقوبی