زمان تقریبی مطالعه: 7 minutes
حسابداری یک فن است که در جهت تسهیل امور مالی مورد استفاده قرار میگیرد. با گسترش روز افزون شرکتها و سازمانها، نیاز به افراد متخصص نیز فزونی مییابد. البته باید گفت که رشته حسابداری جزو رشتههایی است که زیر شاخههای زیادی دارد. دلیل به وجود آمدن چنین زیر شاخههایی، نیاز سازمانها و شرکتها بوده است. حسابداری مالی نیز یکی از زیر مجموعههای رشته حسابداری محسوب میشود. قصد داریم در این مقاله توضیحاتی را در باب آن شرح دهیم، پس با ما همراه باشید.
به مرور زمان کسب وکارها از بزرگ و کوچک از این مبحث بهره بردهاند. برای سر و سامان دادن به امور مالی هر سازمان و ارگانی به یک علم نیاز است که بتواند در کوتاهترین زمان بهترین توضیحات را درباره حساب و کتابها در اختیار مسئولان قرار دهد.
همانxور که در بخش قبلی نیز به آن اشاره کردیم، بحث حسابداری پیشرفتهای زیادی کرده است، به قدری که به چندین زیر مجموعه تقسیم شده است. تمامی این زیر مجموعهها در کلیات مانند هم هستند امّا در جزئیات با یکدیگر متفاوت میباشند.
برای درک بهتر موضوع به این مثال توجه فرمایید: در ارگانهای بزرگ چندین حسابدار مشغول به کار هستند، امّا همه آنها یک کار را انجام نمیدهند. یک حسابدار در اموری که مربوط به حقوق کارکنان است فعالیت میکند و دیگری بر کارکرد همه حسابداران نظارت دارد. از طرفی دیگر یک حسابدار نیز به امور مالیاتی شرکت رسیدگی میکند.
امروزه تعداد شرکتها رو به افزایش است به همین منظور دولت قانونهایی را به تصویب رسانده است که مربوط به مالیات میباشد. اگر زمامداران سازمانها از این قوانین مالیاتی اطلاعی نداشته باشند ممکن است پیامدهای ناگواری در انتظار آنها باشد.
در وهله اول ممکن است با شنیدن نام حسابدار ذهن شما به این مسئله معطوف شود که حسابدار بایستی حتماً رویدادهای مالی را به ثبت برساند و بر ورود و خروج پول نظارت داشته و آنها را به مدیران گزارش دهد. در این باره باید گفت که فعالیت حسابداری مالیاتی با این نوع از حسابداری متفاوت میباشد. حسابداری مالیاتی که در انگلیسی با نام Tax accounting شناخته شده است، مبحثی است که در آن تنها به امور مالیاتی پرداخته میشود. در این نوع از حسابداری، حسابدار از ثبت هر گونه رویداد مالی به صورت روزانه فارغ میباشد.
قوانین مالیاتی که برای واحدهای تجاری در نظر گرفته شده است نیازمند رسیدگی میباشد، از این رو حسابداران مالیاتی وارد عمل شده و امور مربوطه را سر و سامان میدهند. در صورتی که حسابدار مالیاتی یک شرکت به هر کدام از قوانین مالیاتی مصوب شده توجه نکند و یا نسبت به آن کم توجه شود، در نهایت جریمههای گزاف مالیاتی را برای صاحبان مشاغل به دست میآورد.
به عبارت دیگر حسابداران مالیاتی هر سال باید گزارشهایی را به اداره دولتی مربوطه ارائه دهند که در هنگام نوشتن آنها بایستی از یک سری قوانین پیروی کنند که در صورت قصور در این زمینه، جریمه خواهند شد.
طبیعتاً به این موضوع واقف هستید که رشته حسابداری انواع مختلفی دارد که حسابداری مالیاتی نیز یکی از آنها میباشد. امّا حسابداری مالیاتی نیز به نوبه خود انواع مختلفی ندارد. همچنین تمامی رشتههای حسابداریهای ذکر شده به جز حسابداری مالیاتی، زیر نظر جامعه حسابداران رسمی میباشند.
یک حسابدار مالیاتی حرفهای باید بر قوانین مالیاتی مسلط باشد تا بتواند بر تراکنشهایی که بار مالیاتی دارند رسیدگی کند. همچنین باید بتواند مالیات پرداختنی را محاسبه نموده و سپس درصدد کاهش بدهی مالیاتی اقداماتی انجام دهد.
با تحصیل در این رشته افرادی متخصص وارد بازار کار میشوند که در بحث امور مالیاتی خبره هستند. در یک تعریف ساده باید گفت که حسابدار مالیاتی واقف به تمامی مباحث حسابداری است، امّا در کنار آن به قوانین مالیاتی نیز تسلط کامل دارد. پس با این حساب تحصیل در رشته حسابداری مالیاتی همانند رشته حسابداری میباشد و تنها ممکن است در چند مورد مباحث اضافی داشته باشد.
حسابدار مالیاتی بیشتر با نام مشاور مالیاتی شناخته شده است. مشاوران مالیاتی میتوانند هم به عنوان حسابدار و هم به عنوان مشاور در زمینه امور مالیاتی فعالیت کنند. از طرفی حسابدار مالیاتی باید دارای ویژگیهایی باشد تا صلاحیت فعالیت در این منصب را کسب کند.
قبل از این که افراد در زمینه مالیاتی نظری دهند، بایستی در امور حسابداری سر رشتهای داشته باشند. پس در صورتی مشاوره شما از سمت دیگران قابل قبول خواهد بود که مدرک حسابداری داشته باشید چرا که بسیاری از مطالب مالیاتی به بحثهای حسابداری مرتبط است.
در طول سالها ممکن است که قوانین مالیاتی تغییر کنند. از این رو باید اطلاعات شما همیشه به روز باشد و پیوسته درباره قانونهایی که در رابطه با مالیات شرکتها به تصویب میرسد اطلاعاتی داشته باشید. در ابتدا امکان دارد كه در یک شرکت خاص و یا در هر صنفی استخدام شوید و به عنوان یک حسابدار فعالیت خود را شروع کنید. قوانین مالیاتی مربوط به هر صنف متفاوت از دیگری میباشد، پس در این حالت باید به قانونهای مالیاتی صنف مربوطه آگاهی یابید.
برخی از افراد ممکن است به این مورد توجهی نداشته باشند و از اهمیت این مورد غافل شوند. در این باره باید گفت که اطلاعات مالی هر شرکت و سازمانی باید به صورت اختصاصی حفظ شود. درز این اطلاعات به بیرون از شرکت ممکن است پیامدهای ناگواری را در پی داشته باشد.
در یک زمان مشخصی از سال برخی از گزارشهای مربوط به امور مالی باید به ادارههای مربوطه تحویل داده شوند. در صورت دیر کرد به هنگام ارسال گزارشات، از سوی اداره مالیات جریمهای در نظر گرفته میشود.
یک موردی که ممکن است از دید بسیاری از افراد پنهان بماند و توجهی به آن نشود این است که حسابداران باید درباره رشته حقوق نیز اطلاعاتی داشته باشند. در اکثر موارد حسابداران خبره در رشته حقوق نیز تحصیل میکنند و یا از یک وکیل مشاوره میگیرند. در این مقاله نیز سعی داشتیم در رابطه با این رشته اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم، امید است که مطالب گفته شده برای شما مفید بوده باشد.
نویسنده: مهسا یعقوبی