زمان تخمین زده شده مطالعه: 7 دقیقه
اگر درباره حسابداری هیچگونه اطلاعاتی از قبل ندارید نگران نباشید، در این مطلب به صفر تا صد حسابداری میپردازیم. سایت علمساز دارای مجوز رسمی از سازمان فنی و حرفهای میباشد و شما میتوانید با گذراندن دوره حسابداری کاربردی، مدرک حسابداری فنی و حرفهای از ما دریافت کنید با ما همراه شوید تا به صفر تا صد حسابداری مسلط شوید.
قدم اول برای آشنایی با حسابداری در ابتدا معرفی حسابداری و هدف آن است تا درک بهتری نسبت به حسابداری پیدا کنید که در ادامه آن را توضیح خواهیم داد.
حسابداری یعنی انجام امورات مالی با توجه به اطلاعات اولیه میباشد اطلاعاتی همچون دریافتیها، هزینهها، پرداختها و درآمدها منابع اولیه حسابداری است که با وارد کردن و ثبت آنها در دفاتر و نرمافزارهای مربوطه توسط حسابدار تفکیک و طبقهبندی میشود و هدف اصلی حسابداری تهیه گزارشات مالی است. اگر گزارشات مالی در حسابداری به درستی صورت پذیرد، کار حسابداری زیر سوال نخواهد رفت.
در واقع تعریف علمی که برای حسابداری میتوان ارائه داد این است که از تکنیک جمعآوری اطلاعات، تفکیک، طبقهبندی، تجزیه، تحلیل و ثبت در دفاتر حسابرسی برای گرفتن گزارشات مالی مدنظر است.
انواع گزارشات در حسابداری به دو دسته گزارشات داخلی و گزارشات خارجی تقسیمبندی میشوند که در ادامه هریک از این گزارشات را توضیح میدهیم.
به گزارشاتی گفته میشود که حسابدار این گزارشات را به مدیر شرکت و ذینفعها در داخل شرکت یا سازمان ارائه میدهد در واقع گزارشات داخلی به گزارشات درونسازمانی شناخته شده هستند همانند گزارشات طرفین حساب، گزارشات چک، گزارشات سود و زیان و…
به گزارشاتی گفته میشود که حسابدار آن را برای افراد خارج از شرکت یا سازمان و ذینفعان ارائه میدهد، این گزارشات به گزارشات برونسازمانی شناخته شده هستند مانند سهامداران و سازمانهای دولتی مثل سازمان تامین اجتماعی، سازمان امور مالیاتی، سازمان شهرداری و… را میتوان اشاره کرد.
حسابدار کسی است که اقدامات لازم برای تبدیل رویداد مالی به سند حسابداری را انجام میدهد و در پایان با ارائه گزارشات مالی با توجه به نظر مدیرعامل و دیگر ذینفعان، آنها را از نتایج باخبر میسازد. وظایف یک حسابدار شامل موضوعاتی همچون:
برای انتخاب رشته حسابداری و در نهایت به عنوان شغل باید داوطلب از وظایف یک حسابدار کاملا آگاهی لازم را داشته باشد که در توضیحات بالا وظایف حسابدار را برای شما لیست کردیم. در دوره حسابداری فنی و حرفهای سایت علم ساز شما به راحتی به این وظایف مسلط خواهید شد.
در این قسمت به بررسی نحوه جمعآوری اطلاعات لازم مالی جهت انجام امور حسابداری توسط حسابدار میپردازیم. در واقع منظور از اطلاعات مالی مدارکی میباشد که حسابدار بر اساس این اطلاعات اقدام به ثبت سند مینماید در حسابداری دو نوع مدارک مثبته وجود دارد:
مدارک مثبته شامل مدارکی میشود که صورت دقیق محل انجام رویداد مشخص است و اطلاعاتی همچون آدرس فروشنده، مهر و امضا در داخل فاکتور یا رسید یا … به خوبی درج شده است این مدارک برای شرکت یا سازمان مورد قبول میباشد، اما برای سازمان مالیانی و… قابلقبول نمیباشد.
مدارک مثبته محکمه شامل مدارکی میشود که علاوه بر داشتن شرایط مدارک مثبته، از اعتبار بالاتری نیز برخوردار هستند، چرا که به صورت رسمی و مطابق فرم سازمان امور مالیاتی میباشد. در واقع فرم دارای شناسه ملی، کد اقتصادی فروشنده، ستون ارزش افزوده علاوه بر مهر و امضا و آدرس فروشنده برخوردار است.
سازمان امور مالیاتی کشور فقط فاکتورها و رسیدهایی را مورد قبول میداند که از فرمت تعیین شده توسط این سازمان استفاده شده باشد و اغلب از این فرمها به عنوان فاکتور رسمی در بین کسب و کارها مورد استفاده قرار میگیرد.
برای صادرکردن یک سند حسابداری توسط حسابدار باید تحلیل رویداد مالی به خوبی مطابق با اصول و مبانی حسابداری این کار صورت پذیرد تجزیهوتحلیل درست، باعث ثبت سند به درستی میشود و اگر حسابدار در تحلیل حساب اشتباهی مرتکب شود، سند نیز اشتباه صادر میشود و به تبع گزارشات مالی هم به درستی ارائه نخواهد شد.
طبقهبندی اطلاعات حسابها که شامل انواع گروههای سرمایه، هزینه، داراییها، درآمد، بدهیها، فروش میباشد و این وظیفه حسابدار است که بر اساس نوع رویداد آن را به خوبی طبقهبندی و تحلیل نماید.
کاربرد دفاتر حسابداری برای ارائه گزارشات مالی است یعنی حسابدار هر حساب و کتابی را که انجام میدهد در صفحه مربوطه، آن را طبقهبندی و ثبت مینماید و در پایان ماندهحساب را با توجه به گردش آخر حساب که در دفاتر حسابداری موجود است میتواند گزارش را ارائه دهد.
برای مثال در دفتر صندوق تمام ورود و خروج وجه که در صندوق انجام شده است را به همراه مانده حساب گزارش میدهد و برای هر حسابی به این سبک میتوان ماندهحسابها را گزارش داد.
در حال حاضر با پیشرفت حوزه حسابداری و ورود نرمافزارها به کار حسابداری، تمام دفاتر حسابداری در نرمافزارهای حسابداری و حسابرسی وجود دارد و خود نرمافزار حسابداری به طور خودکار از سند حسابداری به دفاتر حسابداری منتقل میکند و به راحتی میتوان گزارشات مالی و ماندهحساب را در دسترس حسابدار و مدیرعامل شرکت و سهامداران قرار گیرد.
در این مقاله به صفر تا صد حسابداری پرداختیم تا با حسابداری به صورت کاربردی آشنا شوید و اصطلاحات فنی و تخصصی این حوزه را با هم بررسی کردیم.