زمان تقریبی مطالعه: 7 minutes
یکی از کارهایی که برای بسیاری از افراد سخت و دشوار به نظر میرسد، تصمیم گیری میباشد. همانطور که میدانید، تصمیمات ما در تمام جنبههای زندگی فردی و اجتماعی و شغلی ما تاثیر گذار میباشد، بنابر این باید در اتخاذ آن دقت داشته باشیم. مراحل تصمیم گیری چیست؟
تصمیم گیری در حالت کلی ۸ مرحله دارد که به ترتیب زیر میباشد:
مرحله ۱: تصمیم را مشخص نمایید. (آماده سازی)
مرحله ۲: اطلاعات مرتبط با آن را جمعآوری کنید و تمامی موانع و مزایای آن را شناسایی کنید.
مرحله ۳: راهحلهای جایگزین را شناسایی نمایید. (چارچوب بندی موضوع)
مرحله ۴: گزینههای مختلف و ممکن را ارائه دهید.
مرحله ۵: گزینهها را ارزیابی کرده تا از بین آنها انتخاب نمایید.
مرحله ۶: گزینه نهایی خود را انتخاب کنید.
مرحله ۷: تصمیم خود و پیامدهای آن را بازبینی کنید و در نهایت آن را اعلام نمایید.
مرحله ۸: اقدام کنید. (اجرای تصمیم)
مرحله اول جهت تصمیمگیری، مشخص کردن تصمیم میباشد. با پرسیدن چندین سوال از خود مانند «با تصمیمگیری خود چه مشکلی را حل میکنید؟ » میتوانید موضوع را برای خودتان روشن کنید. این سوالات در نهایت منجر به پیدا کردن راهحلهای ممکن میشود.
مرحله دوم، باید اطلاعات مرتبط با مشکل را جمعآوری نمایید. اگر اطلاعات مربوط به آن درست باشد، در نهایت تصمیمگیری شما نیز آگاهانهتر انجام خواهد گرفت.
مرحله سوم راهحلهای جایگزین را باید شناسایی نمایید. در این مرحله باید تمامی راهحلهایی که برای مشکل میتوان یافت را در نظر بگیرید و یک چارچوب نهایی برا آن ایجاد کنید.
مرحله چهارم، نسبت به اطلاعاتی که جمعآوری کردهاید، گزینههای ممکن را ارائه دهید.
در مرحله پنجم، باید گزینهها را بسنجید. زمانی که تمام راهحلهای مختلف را پیدا کردید، باید آنها را تجزیه و تحلیل کنید و نسبت به محدودیتها و شرایطهایی که دارید، گزینه مناسبتر را شناسایی نمایید.
در مرحله ششم، باید از بین گزینهها یک انتخاب نمایید. در این مرحله، تمامی اطلاعات را بررسی کرده و عواقب و چگونگی تاثیر تصمیم بر زندگیتان را در نظر بگیرید و یک گزینه را انتخاب کنید.
در مرحله هفتم باید تصمیم خود و پیامدهایی که بدنبال داشت را بازبینی و ارزیابی نمایید. بعد از عملی کردن تصمیم، معیارهای موفقیتی که در مرحله اول برای آن مشخص کرده بودید را بررسی کنید. به این ترتیب میتوانید به این دست یابید که آیا تصمیم شما موفقیتآمیز خواهد بود یا خیر. در این مرحله، تصمیم نهایی خود را پس از تمامی مراحل بگیرید و آن را اعلام کنید.
در مرحله هشتم، باید اقدام نمایید. بعد از اتخاذ تصمیم زمان آن است که راهحل انتخابی خود را عملی کنید و یک برنامه اجرایی برای آن در نظر بگیرید.
در این مرحله باید مشکلی را که برای حل کردن آن میخواهیم تصمیمی را بگیریم، مشخص و آماده سازی بنمایم. در این مرحله با سوالاتی مانند «هدفی که با اجرای این تصمیم میخواهیم به آن دست یابیم، چیست؟» و یا «موفقیت در این تصمیم را چگونه میتوانیم ارزیابی کنیم؟» میتوانند در جهت روشن کردن مسئله و آماده سازی بیشتر به ما کمک نمایند. در واقع این سوالات تکنیکهایی میباشند که در نهایت منجر به پیدا کردن راهحل میشود.
جمعآوری اطلاعاتی که در رابطه با تصمیمگیری است، منجر به تصمیمگیری آگاهانه میشود. در تصمیمگیری باید اطلاعات خارج از محدوده را جمعآوری نمایید. به این منظور برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانیم از روشهایی مانند مشورت با یک مشاور و انجام تحقیقات میدانی استفاده نمایید. علاوه بر آن باید موانع تصمیمگیری را بشناسیم و تا حد ممکن آنها را کاهش دهیم. یکی از این موانع نداشتن دانش درباره موضوع و مشکل میباشد. در صورتی که هیچ دانشی نداشته باشید دچار اشتباه میشوید و نمیتوانید درست تصمیم بگیرید.
در این مرحله باید به دنبال راهحلهای مختلف جهت چارچوببندی موضوع مورد نظر باشیم. اگر چند راهحل وجود داشته باشد، نسبت به محدودیتهایی که به وجود میآید، میتوانیم از جایگزین مناسب دیگری استفاده کرد. امّا در صورتی که فقط به یک راهحل بسنده کنیم، نسبت به محدودیتها مشکلات خاصی را پیشرو خواهیم داشت.
در این مرحله، نسبت به مراحل قبل گزینههایی را جهت حل کردن مشکلات طبق موضوع ارائه میدهیم و همانطور که گفته شد بهتر است، چندین گزینه برای حل کردن و گرفتن یک تصمیم داشته باشیم تا در صورت وجود محدودیت، بتوانیم گزینههای دیگری را جایگزین نماییم.
در این مرحله باید تصمیم نهایی خود را بگیرید. گاهی اوقات تصمیم گرفته شده از بین یکی از گزینهها نیست، بلکه ممکن است ترکیبی از چندین گزینه مختلف نیز باشد. بنابراین نباید خود را به گزینههای موجود محدود نماییم. انتخاب یک تصمیم ممکن است به معنای از دست دادن مزایای سایر گزینهها نیز باشد. در این حالت امکان آن وجود دارد که گزینهای را بیابیم یا حتی گزینه جدیدی را به وجود بیاوریم که ترکیبی از گزینههای دیگر و یا فراتر از یک گزینه باشد.
در این مرحله تصمیم خود و تاثیرات آن را بررسی کرده و آماده نهایی کردن و اعلام آن میباشید. پس از آن که تصمیم را گرفتهاید، میتوانید آن را با معیارهایی که در مرحله اول مشخص کردهاید، مقایسه نمایید و پی ببرید که آیا راه حل ارائه شده تا چه اندازه با آن معیارها مطابقت دارد.
پس از تمامی مراحل، زمان آن است که راهحل انتخابی را عملی نمایید و یک برنامه اجرایی جهت عمل کردن مرحله به مرحله تصمیم ایجاد کنید. پس از آن بهتر است، درصد پیشرفت خود را بررسی کنید تا مشخص شود تصمیمگیری شما تا چه اندازه درست بوده است.
از کارهای عادی روزانه تا تغییرات مهم در زندگی نیازمند تصمیمگیریهای سخت یا آسان میباشد که تاثیرات مختلفی در زندگی افراد ایجاد مینماید. در این مقاله سعی کردیم به مراحل تصمیمگیری درست بپردازیم.
با تحصیل در رشته MBA، مهارتهایی را به دست خواهید آورد که میتواند مسیر شغلی شما را هموار کند. قبل از اقدام به تحصیل در این رشته میتوانید از مشاوره مشاوران مؤسسه آموزشی پندار با نام علمی علم ساز بهره ببرید.
علم ساز با بیش از ده سال سابقه برگزاری دورههای MBA، در خدمت شماست با برگزاری دوره MBA آنلاین به همراه مدرک معتبر قابل ترجمه در زمان کمتر از یک سال به همراه اساتید برتر کشور.
در صورتی که هرگونه سوالی درباره نحوه برگزاری دوره داری کافیه فقط فرم زیر تکمیل کنی تا کارشناسان ما جهت پاسخگویی سوالات شما تماس بگیرند.