مهارتهای رهبری در واقع به عنوان یک عامل کمککننده در تمام جنبههای شغلی میتواند عمل نماید و از درخواست شغل گرفته تا برای پیشرفت شغلی میتواند کاربرد داشته باشد. به طور معمول کارفرما یا رهبر باید از چندین ویژگی شخصیتی و توانایی ارتباطی مختلف برخوردار باشد. دانستن تعاریف مهارتهای رهبری میتواند در هنگام نوشتن رزومه برای افراد مفید واقع گردد و در صورتی که برای شغلی درخواست دادهاید که در وهله اول نیاز به ابتکار عمل و رهبر بودن دارد، باید مهارتهای رهبری خود را در رزومه خود فهرست نمایید.
در واقع مهارتهای نرم جزو مهارتهایی هستند که در تمام حرفهها و مشاغل میتوانند به صورت مطلوب و مفید به کار بیایند و علاوه بر این نام، میتوان آن را مهارتهای رایج یا مهارتهای اصلی نیز نامید. به عبارت دیگر مهارتهای نرم به مهارتهای غیر فنی میگویند و به نحوه کار و تعامل شما با دیگران نیز ارتباط دارند. مهارتهایی از قبیل ارتباطات، کار تیمی، حل مسئله، رهبری، مسئولیت پذیری و سایر موارد مشابه، جزو مهارتهای نرم به شمار میروند.
مهارتهای نرم در رزومه نویسی و مصاحبههای شغلی و همچنین عملکردهای شغلی نقش بسیار مهمی دارند. علاوه بر آن در زمینه برقراری ارتباط با همکاران و در سایر زمینههای زندگی نیز این مهارتها میتوانند نقش داشته باشند. نکته حائز اهمیت در ارتباط با این مهارتها این است که باید توجه نمایید، مهارتهای نرم در بیشتر شغلها و صنعتها قابل انتقال میباشند و گاهی اوقات یک مهارت نرم توانایی این را دارد که ضعف مهارت سخت شما را پوشش بدهد . به عبارتی شانس شما را به جهت دریافت جایگاه شغلی بیشتر میکند. بنابر این باید همواره به مهارتهای نرم در رزومه کاریتان توجه داشته باشید.
تفاوت کلیدی و اصلی بین مهارتهای نرم و مهارتهای سخت، در نحوه به دست آوردن آنها و همچنین نوع بکارگیری آنها در محل کار مورد نظر میباشد. به طور معمول افراد مهارتهای سخت را توسط آموزشهای رسمی و گذراندن دورههای تخصصی و یا با کسب تجربه در کنار یک فرد متخصص دیگر میتوانند فرا بگیرند و به دست بیاورند.
همچنین مهارتهای سخت به سادگی قابل سنجش میباشد و به جهت این که افراد بتوانند یک کار را درست و دقیق به صورت تخصصی انجام بدهند، به این مهارتها نیاز خواهند داشت. از این رو کارفرمایان به طور معمول قبل از استخدام کردن افراد، مهارتهای سخت کارجویان را آزمایش میکنند تا بدانند مهارتهای سخت آنها تا چه حدی میباشد.
به عنوان مثال میتوانیم برنامه نویسی اندروید، مقاله نویسی برای وب سایت، توسعه وب سایت و طراحی گرافیک آنها را جزوه مهارتهای سخت بدانیم. البته توجه داشته باشید که برای برخی از مهارتهای سخت، تقاضاهای بسیاری از سوی کارفرمایان در مقایسه با سایر مهارتها وجود دارد.
یاد گرفتن مهارتهای سخت در مقایسه با مهارتهای نرم، راحتتر و آسانتر میباشد، زیرا با صرف زمان و انرژی میتوان مهارتهای سخت را آموخت و آن را به حد کمال رساند. اما به دست آوردن و یادگیری مهارتهای نرم، اندکی سخت میباشد. به عنوان مثال همدلی، درک بالا، گوش دادن به صورت فعال و رفتار خوب با بیمار جزو مهارتهای نرم میباشد که باید یک پزشک آنها را بداند و درک و شناخت بالای بیماریها، توانایی تفسیر نتایج و علایم آزمایشات پزشکی و یا دانستن آناتومی بدن و فیزیولوژی جزو مهارتهای سختی میباشد که یک پزشک باید آنها را کسب کند.
یکی از روشهای رایج به جهت پی بردن به سخت بودن یا نرم بودن یک مهارت، در پاسخ این پرسش میباشد که آیا میتوان مهارت مذکور را به کسی آموزش داد و یا سطوح مختلف آن را تقسیم بندی نمود یا خیر؟
در صورتی که بتوانیم چنین کاری را انجام بدهیم، آن مهارت را جزو مهارتهای نوع سخت خواهیم دانست و در غیر این صورت، از نوع مهارتهای نرم خواهد بود. به عنوان مثال مهارت برنامه نویسی را میتوانیم به شخصی آموزش بدهیم و همان طور که میدانید، برخی از برنامه نویسان میتوانند مدارکی در سطحهای بالاتری را نسبت به دیگران دریافت کنند. بنابر این برنامه نویسی طبق این قاعده یک مهارت سخت محسوب میشود. اما مهارتی همانند حل مسئله را نمیتوان آموزش داد و تمایزی را نیز نمیتوان برای این مهارت قائل شد.
با این وجود، تحقیقات نشان داده است که برخی از مهارتها از این قاعده پیروی نمیکنند و اتفاقاً برخی از مهارتهای نرم که اغلب آنها با نقش رهبری ارتباط دارند را میتوان از طریق یادگیری سازمان یافته و حضور داشتن در دورههای آموزشی کوتاه مدت یاد گرفت. در واقع این دورهها آگاهی افراد را از رفتارهایشان و به آنچه که به جهت تکمیل شدن رفتار به آن نیاز دارند، افزایش خواهد داد و از این طریق، باعث شکوفایی تواناییهای رهبری در فرد میشوند. علاوه بر این موارد حضور یافتن در دورههای آموزشی، به افراد در شناخت و درک بینش نهفته که در سبکهای مختلف رهبری وجود دارند کمک خواهد کرد.
مهارت و ویژگیهایی که یک مدیر عالی به آن نیاز دارد از دیدگاه سان تزو شامل هوشمندی، انسانیت، قابل اعتماد بودن، شجاعت و انضباط میباشد. در واقع مهارتهای نرم زیادی وجود دارند که میتوان آنها را به عنوان ویژگیهای رهبری و یک مدیر عالی دانست. انواع مهارتهای نرم به این جهت میتوانند شامل مهارت کار گروهی، ارتباطات، حل مسئله، گوش دادن فعال، اخلاق کاری، تیم سازی، انعطاف پذیری، خلاقیت، انگیزه، تطبیقپذیری، صبر، متقاعد سازی و مسئولیت پذیری باشد.
به جهت تقویت مهارتهای نرم رهبری و مدیریت ابتدا باید توانایی ایجاد انگیزه در کارکنان خود به جهت دستیابی به موفقیت را داشته باشید و به عبارتی نشان بدهید که به کارتان علاقه زیادی دارید. القای این انگیزه و اشتیاق میتواند باعث ایجاد تجربههای رضایت بخشی در انجام کارها برای شما بشود. پرداختن به کاری که واقعاً به آن علاقمند میباشید، در واقع شما را به یک رهبر ایده آل تبدیل خواهد کرد.
به جهت تقویت مهارتهای نرم بهتر است که بیشتر ارتباط برقرار کنید. ارتباطهایی که موثر باشند، به جهت تقویت مهارتهای نرم میتوانند به نفع همه افراد عمل نمایند. از فرصتهایی به جهت ایجاد ارتباط با اطرافیان خود استفاده نمایید و به صورت موثر با اطرافیان ارتباط برقرار کنید. هنگام ارتباط برقرار کردن به چگونگی خطاب قرار دادن افراد، واضح بودن پیام، زبان بدن و لحن صدای خود دقت داشته باشید و از کتابها و تکنیکهایی به جهت یافتن یک سبک ارتباطی که مناسب با شما باشد، استفاده نمایید.
در این مقاله سعی کردیم به مهارتهای نرم که به جهت تبدیل شدن به یک مدیر عالی و رهبری قدرتمند به شما کمک خواهد کرد، بیان کنیم و امیدواریم برای شما مفید واقع گردد.